Selecteer een pagina

Leven Vanuit Authenticiteit – Verbindingsavond door Jana en Marijn

‘Leven Vanuit Authenticiteit’ – dat zou de titel van haar workshop zijn, zo vertelde Jana vol overtuiging tijdens een eerste hereniging van het team van Driven Nederland in 2016. Meteen had ze mijn aandacht. Toen ze vervolgens uitsprak dat ze nog opzoek zou gaan naar een geschikte assistent, hoefde ze niet lang te zoeken. Natuurlijk bood ik meteen mezelf aan.

Na een succesvolle serie in 2015 kreeg Driven Nederland dit jaar wederom het groene licht. Dit jaar een programma van zeven workshops. Daarvan was er een bij Vrijburg en zijn er nu 4 van de 5 geweest in Club Lite als onderdeel van een serie Eigentijdse Jongeren verbindingsavonden. Uiteindelijk sluiten we Driven 2016 af bij Terra Futura HQ. Zelf heb ik de leiding over de nog komende verbindingsavond van maandag 28 november. In deze blog blik ik echter terug op de workshop zoals ik die met Jana gaf op maandag 14 november.

‘De Authentieke IK’ – zo noemde ik enkele jaren geleden mijn eerste workshops in het kader van persoonlijke ontwikkeling. Kees Schenk, oprichter van Eigentijdse Jongeren, is al jaren een van mijn beste vrienden. Destijds vroeg hij aan mij of ik interesse had om ook workshops te gaan geven. Je begrijpt, dat leek mij wel wat. Zo had ik tijdens weekenden weg met vrienden al eens ervaren hoe fijn het was om mijn kennis en ervaringen met mensen te delen over het onderwerp lucide dromen.

Dankzij Kees begon ik met workshops geven over het echte leven. Mede daardoor ontstond later mijn eigen Levensavonturiers. Dankjewel dus Kees, voor de inspiratie!

Authenticiteit. Hoewel het thema helemaal de mijne was, lag de leiding over deze avond dus niet in mijn handen maar in die van Jana. Vanaf het begin sprak zij heel duidelijk uit dat zij die leiding zou nemen en dat mijn rol dus slechts een ondersteunende zou zijn.

Ondanks de duidelijk leidende rol van Jana, heb ik geen enkel moment het gevoel gehad dat er geen ruimte was voor mijn inbreng. De overleggen die Jana en ik in de aanloop naar de verbindingsavond hadden, verliepen stuk voor stuk bijzonder fijn. Jana en ik, we zaten helemaal op een lijn. Heldere communicatie en duidelijke afspraken onderling hielp ook een hele hoop. Zo wisten we beide wat we aan elkaar hadden. Tenminste, zo heb ik het ervaren.

“Heldere communicatie en duidelijke afspraken onderling hielp ook een hoop. Zo wisten we beide wat we aan elkaar hadden.”

Maandag 14 november. De avond van de workshop.

Kledingkeuze. Na het douchen had ik een momentje met mezelf bij het maken van mijn kledingkeuze. Rood was de kleur waar ik als eerste aan dacht. Toen flitste er ineens allemaal foto’s van Facebook voorbij waarin ik haast bijna niets anders lijk te dragen dan rood. Misschien dan vandaag toch maar een ander shirt, ging ik het gesprek aan met mezelf. Lang duurde dat niet, die twijfel. Rood hoort bij mij, zo voelde ik dat niet voor niets heel duidelijk. Een workshop geven over authenticiteit? Ja hallo! Natuurlijk ga ik gewoon in het rood!

De workshop. Met twee authentieke workshopleiders kon het ook haast niet mis gaan. De workshop zelf was dan ook een pracht van een avond, al zeg ik het zelf. Zoveel bleek ook wel uit de positieve reacties van de deelnemers; de tijd zou voorbij zijn gevlogen.

Tijdens de oefeningen van Jana deed ik allerlei interessante observaties op met betrekking tot het groepsproces tijdens zo’n verbindingsavond: de verhoudingen van het belang van de groep en het belang van de verschillende individuen binnen die groep. Waardevolle inzichten!

In mijn gedeelte van de avond deelde ik kort wat over mijn zoektocht naar mijn authentieke ik. Daarna nodigde ik mensen uit om met elkaar in gesprek te gaan en deelde ik twee oefeningen die mensen zelf kunnen toepassen als tool om iedere keer weer opnieuw zichzelf af te vragen: wie wil ik zijn en wat wil ik doen. Dat ik hier en daar struikelde over mijn eigen woorden had ik wel door maar kon ik eigenlijk alleen maar om lachen. Nauwelijks besteedde ik er aandacht aan; vanuit nature ging ik gewoon verder. Want ook dat hoort bij authentiek zijn. Jezelf toestaan om foutjes te maken.

De avond eindigde met een feestje waarin de deelnemers hun successen mochten vieren. Mochten. Niets moet. Een vrolijk muziekje en een aantal confetti kanonnen deden de verbindingsavond veranderen in een kort maar krachtig feestje. Uiteraard deden Jana en ik me. Zo vierde Jana de geslaagde avond en ikzelf het bevrijden van mijn authentieke ik.

Leven vanuit authenticiteit, dat is voor mij lang niet altijd zo vanzelfsprekend geweest – waarom denk je anders dat ik er nu juist zo’n affiniteit mee heb? Hetzelfde geldt ook voor de komende workshop over het thema zelfliefde, maandag 28 november met Sarah Mead. Tevens in Club Lite Amsterdam. Klik hier voor het evenement op Facebook.

Meer foto’s van de verbindingsavond zijn te vinden op Facebook via deze link.

Na nog een uur confetti ruimen en napraten pakte ik de bus terug naar Haarlem. Ondanks het late thuiskomen, duurde het even voordat ik in slaap kon komen. Deels door alle inspiratie die ik had opgedaan maar eigenlijk vooral door een bepaald gevoel van binnen. Een gevoel dat zich laat omschrijven als vuur dat zojuist is opgestookt en weer helemaal is aangewakkerd. Deze avond maakte mij maar weer eens duidelijk dat dit precies is wat ik mijn leven wil doen: mensen inspireren om (nog) dichter bij hun ware ik te komen. Ik kan me echt niets mooiers bedenken.

Jana had dan misschien de leiding, voor mij voelt het als een workshop die we samen hebben neergezet. Daaruit trek ik voor mezelf de conclusie dat Jana en ik een bijzonder fijne samenwerking hadden. Dankjewel daarvoor lieve Jana. Fijn dat ik deze avond met jou mocht geven.

Tot slot is een felicitatie aan Jana op z’n plek: de dag na de workshop heeft zij zich ingeschreven bij de KvK met haar eigen bedrijf ‘I love my burn-out!’ – VAN HARTE GEFELICITEERD Jana met deze belangrijke stap! Namens Levensavonturiers wens ik je al het succes van de wereld toe! Succes ligt op je te wachten, dat weet ik zeker.

– Marijn van Laerhoven // Levensavonturiers

LAAT VAN JE HOREN, WIE WEET WIE JE INSPIREERT

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Als dit artikel jou iets heeft opgeleverd en je denkt dat ook anderen er iets aan zouden kunnen hebben zou ik het zeer waarderen als je het verder verspreid. Met de knoppen hieronder kun je het gemakkelijk delen via de welbekende sociale media kanalen. Alvast bedankt!

Lanceer Je Geluk!

Schrijf je in en ontvang het eBook Houden Van Jezelf Doe Je Zo! vol met praktische tips voor meer zelfliefde. Maximaal 2 keer per maand ontvang je een email.

Ingeschreven!